Det kan være lidt af en jungle at finde og vælge det rette PR-bureau. Foto: Isaac Quesada, Unsplash.

Hvis du har brug for at få mere kontrol over din virksomheds synlighed, omdømme og indflydelse i markedet, kan et PR-bureau være en stor hjælp. Men der er stor forskel på dem, så hvordan vælger du det PR-bureau, der passer bedst til din virksomheds behov, mål og budget? Her er nogle tips til, hvad du skal kigge efter, når du skal vælge et PR-bureau i Danmark.

Er det virkelig public relations du har brug for?

Først bør du gøre dig klart, om det virkelig er et PR-bureau, du skal have fat i. Eller er du bedre tjent med et reklamebureau, digitalt bureau, webbureau, marketingbureau eller mediebureau? PR-bureauer dækker hovedsageligt strategisk kommunikation i pressen, men har ofte flere kompetencer end det. Og selvom PR-bureauer kan være vidt forskellige, så er de andre bureauer en helt anden verden – på trods af at der kan være overlap. Ja, desværre er det lidt af en jungle!

PR bureauets specialisering

Når du skal vælge et PR-bureau i Danmark, skal du også være opmærksom på, om de er specialiserede i din type af forretning og branche. Der er himmelvid forskel på om du skal have kreative pressekampagner for en sodavand eller krisestyring af mediedækningen for et affaldsselskab, der skal navigere mellem mange forskellige politiske interesser.

Hvis du for eksempel driver en B2B-virksomhed inden for teknologi, bør du finde et bureau, der har erfaring og viden om det område eller de IT- og erhvervsmedier som du gerne vil i – frem for et PR-bureau, der arbejder med design og fashion i B2C-markedet. Der er stor forskel på den type kompetencer, som det kræver at få hypet en modekollektion i forhold til positiv omtale af årsregnskabet i Børsen. Spørg PR-bureauet om deres tidligere og nuværende kunder, deres cases og deres resultater inden for din niche.

Stort eller lille bureau?

Store bureauer (25+ medarbejdere) er som tommelfingerregel mere eller mindre “full service”. Dvs. at de kan levere alt fra presseomtale til medietræning, markedsanalyser, ekstern og intern kommunikation, social media monitoring og -management samt indkøb og udvikling af annoncer – og bevæger sig dermed ind på eksempelvis reklamebureauers og social mediebureauer spidskompetencer. Store bureauer behøver ikke altid at være dyre, men som hovedregel betaler man ekstra for at have adgang til “den fulde pakke”.

Små bureauer (1-10 medarbejdere) er som regel mere specialiserede indenfor enkelte områder og/eller brancher, hvor man kan få lidt mere for pengene, hvis man er bevidst om hvad man har brug for. Så det kan være værd at lede lidt ekstra, og finde et mindre PR-bureau, der rammer plet ift. dit behov. Hvis bureauet ikke er i stand til at løse en opgave, samarbejder de alligevel ofte med andre specialister, der kan træde ind.

Research potentielle PR bureauer

Når du har defineret dine mål og forventninger, kan du begynde at researche potentielle PR bureauer i Danmark. Du kan starte med at søge på nettet:

“PR-bureau ( B2C or B2B ?) + ( din virksomheds branche ) ” … og evt. overveje geografi, hvis det er vigtigt for dig.

Du kan også spørge i dit netværk eller bruge platforme, der matcher dig med relevante PR-bureauer. Når du har lavet en liste over mulige kandidater, bør du tjekke deres hjemmesider, referencer og cases for at få et indtryk af deres kompetencer, erfaringer og resultater. Vær opmærksom på, at PR-bureauer sjældnere har reference-logoer på deres hjemmesider end mange andre typer af bureauer, da der ikke er tradition for at fortælle hvilket PR-bureau man bruger. Så spørg bureauet.

Vurder kemi og kultur

Når du har indsnævret din liste til et par PR-bureauer, bør du holde et indledende personligt møde for at vurdere kemi og kultur. Det er vigtigt, at du føler dig tryg og tillidsfuld over for det PR-bureau, du vælger, da det vil være et tæt samarbejde.

Du skal også sikre dig, at det bureau, du vælger, forstår din branche, din vision og dine værdier. Stil spørgsmål om deres arbejdsmetoder, deres holdning til kreativitet og innovation, deres kommunikationsstil og deres rapportering.

PR-konsulenter samarbejder ofte direkte med ledelsen i virksomheder – i hvert fald i starten af samarbejdet – fordi det giver bureauet den bedste forståelse af virksomheden. Det kan dog være mindre vigtigt, hvis det bare er et produkt, som bureauet skal fokusere på – i modsætning til thought leadership-indlæg fra CEO’en i Børsen.

Sammenlign tilbud og aftaler

Når du har fundet et par bureauer, der opfylder dine kriterier, skal du bede dem om at sende dig et tilbud på en aftale – evt. en pilot på tre måneder.

Et tilbud bør indeholde en beskrivelse af de ydelser, de vil levere, de mål, de vil arbejde hen imod, de strategier og taktikker, de vil bruge, de ressourcer, de vil bruge, og de omkostninger, de vil opkræve.

En aftale skal indeholde en tidsramme for samarbejdet, en ansvarsfordeling mellem dig og dem, eventuelt en fortrolighedsklausul og en opsigelsesklausul. Sammenlign tilbuddene og aftalerne og vælg den, der giver dig mest værdi for pengene.

Er det mest kreative tilbud virkelig det du har brug for?

Vi kan alle godt lide at se kreative kampagner for vores virksomhed eller produkt. Men det er vores erfaring, at det er meget sjældent, at de mest kreative kampagneforslag i tilbud bliver ført ud i livet – enten fordi de er alt for dyre, eller fordi de vil kræve en urealistisk mobilisering af interessenter.

Kontakt Mark Benfeldt Kjær
mark@kempkjaer.dk | +45 4142 3635

Så hvis du sidder med tilbud fra tre forskellige PR-bureauer i Danmark, og hælder til at vælge det med det mest kreative oplæg, så tænk en ekstra gang, om det er realistisk at den idé vil blive fulgt til dørs. Eller om du i virkeligheden har brug for nogle PR-konsulenter, der konsistent kan skabe omtale hver måned, ud fra nogle relativt tørre corporate meddelelser til markedet? For den slags presseopgaver går de allermest kreative konsulenter ofte hurtigt død i!

Evaluer løbende samarbejdet

Efter du har indgået et samarbejde med et PR-bureau, skal du ikke bare læne dig tilbage og vente på resultaterne. Du bør være aktivt involveret i processen og evaluere samarbejdet løbende, for bureauet har ikke en chance for at levere, hvis ikke du fodrer dem med opdateringer om hvad der sker i virksomheden. Hold derfor regelmæssige møder med dit PR-bureau for at diskutere fremdrift, udfordringer og muligheder. Giv feedback på deres arbejde og anerkend deres indsats. Mål effekten af deres ydelser ud fra jeres fællesudvalgte KPI’er og juster strategien efter behov.

At vælge den rigtige PR-bureau i Danmark er ikke en nem opgave, men det kan blive en stærk investering for din virksomhed, hvis du finder det rette. Hvis du følger disse tips, vil du have markant større chance for at finde nogle konsulenter, der kan hjælpe dig med at nå dine mål og skabe værdi for din virksomhed.

Hvis du vil vide mere om, hvad et PR-bureau, der er specialiseret i B2B tech kan gøre for dig, kan du på engelsk læse om vores PR agency in Denmark eller kontakte Mark Kjær for en uforpligtende snak på mark@kempkjaer.dk eller +45 4142 3635.

Du ville måske også kunne lide