NB: AI-udviklingen går hurtigt – læser du denne post et halvt år efter, kan tipsene allerede være forældede. 

AI har allerede revolutioneret måden, vi arbejder med PR og kommunikation på. Fra brainstorming til analyse og visualisering gør AI det lettere og hurtigere at levere resultater. Men det har endnu ikke disruptet branchen så voldsomt, at det koster arbejdspladser. Det kan dog (muligvis) ændre sig, når mere avancerede AI-værktøjer som autonome AI-agenter fra OpenAI lanceres – det vil tiden vise. 

Lige nu ligner det dog mest af alt, at de dygtige PR-folk, bliver endnu dygtigere med AI – mens de mindre dygtige risikerer at blive overflødiggjort.

De fleste arbejder allerede med ChatGPT, men det er langt fra alle, der udnytter alle de muligheder, som den betalte version giver en – og går dermed glip af langt bedre resultater.

Mange sidder fast og dropper at gå videre, hvis de får et gennemsnitligt lidt-for-meget-ved-siden-af svar fra AI’en, som de ikke føler, at de kan bruge til noget.

Med et abonnement får du øget hastighed, mulighed for at indsætte meget længere tekster og opsætte custom GPT’er – dine egne mere målrettede sprogmodeller. Arbejder du på fuld tid med PR og kommunikation, er det under en kvart timeløn pr måned og det er hurtigt hentet på mere effektivitet.

Tips til at effektivisere dit PR-arbejde med AI

Lav custom GPT’er, der er eksperter i dine kunder

Med et abonnement på ChatGPT kan du på få minutter skabe målrettede GPT’er, der er eksperter i dine kunder eller i specifikke emner (fx PR og journalistik). Ved at uploade dokumenter som brandguides, kommunikationsstrategier og tidligere pressehistorier kan du træne GPT’en til at forstå kundens tone-of-voice og værdier.

Fordele:

  • GPT’en vil huske tidligere dialoger, og bliver automatisk bedre med tiden.
  • Hurtigere opstart: Du slipper for at skrive lange prompts og at forklare AI’en baggrundsviden hver gang.
  • Mere relevant output: GPT’en kan levere vinkler og ideer, der bygger på kundens historie og identitet.

Pro-tip:

  • Brug hver kunde-GPT som en brainstormpartner til at udvikle vinkler og pitches, der stemmer overens med kundens tidligere succeshistorier.
  • Tag dialogen inden du beder om slutproduktet: “Hej ChatGPT. Jeg skal gennemføre et projekt for [kundenavn], der handler om [emne]. Hvad har du brug for at vide, for at kunne lave et strategisk oplæg for dem?
  • NB: Vær opmærksom på GDPR og NDA’er: Undgå at dele følsomme data eller fortrolige oplysninger, som ikke må deles med OpenAI.

Giv ChatGPT (meget) mere tekst at arbejde med

Sprogmodellernes styrke, er den enorme mængde data, der ligger bag dem. Så jo mere du kan give den at vurdere på, des bedre svar vil du få.

De fleste prøver at få ChatGPT til at klare en opgave for dem ud fra bare én sætning. Men det øger sandsynligheden for “hallucinationer” markant, da ChatGPT vil “gætte” sig frem til et svar, fordi du ikke har givet den nok data at arbejde med.

Du får langt bedre resultater, hvis du copy-paster adskillige relevante tekster ind før din prompt, så AI’en har mere baggrundsviden at arbejde videre ud fra (hvis teksten er central for kunden, bør du overveje at uploade den til kundeGPT’en permanent). Det kan være, at du lige har læst en interessant blogpost, der giver dig en idé til en ny indsats, eller har haft en lang mailkorrespondence med en masse relevante overvejelser, som er vigtige at få med.

Med den betalte version, kan du sætte store mængder tekst ind – analyser, kommunikationsstrategier, mailkorrespondancer, kapitler osv.

Giv hver tekst en overskrift, så ChatGPT forstår hvad det er. Nederst kan du så fx skrive: 

  • “Hej ChatGPT. Hvad er de vigtigste pointer i ovenstående tekst?“
  • “Hej ChatGPT. Skriv en [teksttype] med udgangspunkt i viden fra ovenstående artikel og de ønskede krav fra min mailkorrespondence med XYZ…..” 
  • “Hej ChatGPT. Kopier skrivestilen fra ovenstående og skriv en journalistisk artikel med samme emne med målgruppen [indsæt] til mediet [medienavn]”

Så får du et resultat, der er markant tættere på det du ønsker, og selvom du sjældent slipper for at færdiggøre resten selv, har du måske sparet en time eller to.

Find de vigtigste pointer i lange rapporter

Rapporter med hundredvis af sider kan være hårdt arbejde at gennemgå, hvis du eksempelvis har brug for at finde de mest nyhedsværdige pointer. Her er AI din bedste ven. Træk en PDF ind i en AI-model, og spørg, hvad de væsentligste punkter er.

Pro-tip:

  • Bed AI’en om at identificere specifikke vinkler, der kan være interessante for et bestemt medie og/eller din målgruppe. Følg op med spørgsmål som: “Hvordan kan disse data bruges i en pressemeddelelse til [medienavn]?” eller “Hvilke statistikker er de mest opsigtsvækkende?”

Husk: Der er ingen garanti for, at ChatGPT svarer korrekt, så du skal stadig tjekke. Men der er mindre sandsynlighed for hallucinationer, når du giver den mere (kon)tekst at arbejde med.

Træk fotos eller screenshots ind i ChatGPT

Nogle gange har man brug for en tekst fra et stykke papir, og ville ønske at man kunne copy-paste den. Det kan du nu. Bare tag et foto af papiret, og træk ind i ChatGPT, og bed den om at skrive teksten ud.

Samme gælder screenshots fra skærmen, fx fra en dårligt scannet PDF, hvor man ikke kan markere og kopiere teksten. 

Søg internettet

Det hjælper ikke meget kun at have adgang til viden fra før 2021, som den gratis udgave har.

Med den betalte version kan du altid bede ChatGPT om at søge internettet for nyeste viden om fx trends, der er relevante for dine kunder – og hvis du beder om noget aktuelt, gør den det ofte automatisk.

Generér unikke billeder med AI

Billedgenerering er blevet en tilgængelig teknologi, som mange stadig ikke har fået taget hul på i PR-arbejdet, selvom det er ultranemt og lettilgængeligt.

  • Har du abonnement på ChatGPT, kan du generere billeder baseret på dine beskrivelser.
  • Gratis? Alternativt kan du bruge Bing Copilot til gratis billedgenerering, hvis du har en Microsoft-bruger.

Hvordan gør du?

  • Beskriv præcist, hvad du ønsker. Jo flere detaljer, desto bedre. Fx: “En astronaut-cowboy, der rider på en hest på stranden med en pina colada, i en farverig setting og i fotorealistisk stil.”
  • Brug AI-genererede billeder som visuelle elementer til sociale medier, blogposts eller præsentationer, der skal fange opmærksomhed.
  • Har du skrevet en blogpost? Kopiér teksten ind i AI’en og bed om et passende billede eller infografik.
Prompt til ChatGPT: “En astronaut-cowboy, der rider på en hest på stranden med en pina colada, i en farverig setting og i fotorealistisk stil.”

Ulemper

  • AI-billeder ser ofte meget polerede og kunstige ud. Det sætter begrænsninger for, hvad du kan bruge dem til. Men teknologien bliver hurtigt bedre.
  • Vær obs på AI-træthed: Ikke alle reagerer lige positivt på AI-billeder, hvis de bombarderes med dem hver dag. Håndholdte upolerede fotos er blevet “in” igen, da folk drages af det autentiske.
Prompt til ChatGPT: “PR-konsulent sidder på en strand med en pina colada og holder øje med en CEO, der bliver interviewet af en AI-journalist.”

Du kan også redigere billeder direkte i ChatGPT: Træk dit billede ind, og bed om at få fjernet bestemte elementer – fx at få ændret en tekst til noget andet.

Derudover er AI i Adobe Photoshop og andre billedredigeringsværktøjer blevet så kraftfuldt, at man kan lave avanceret billedredigering langt hurtigere og enklere end tidligere. Fx kan man fjerne baggrunden omkring en person virkelig effektivt eller fjerne eller forskønne elementer i et billede.

Med god grund kigger lovgiverne på, om der skal være krav om at mærke billeder som kunstigt genererede eller manipulerede – eller det modsatte. Under alle omstændigheder vil vi altid fraråde at manipulere med historien i et billede, mens det ikke gør noget at fjerne en plet på skjorten. Eller tilføje en astronaut i et ovenlysvindue.

MEN det er dog hurtigere at rydde op på skrivebordet, før man tager et billede, end at fjerne en kaffekop bagefter i Photoshop eller ChatGPT.

ChatGPT skriver stadig ikke perfekte tekster

ChatGPT er endnu ikke i stand til at producere fuldt færdige artikler, der kan måle sig med det niveau, vi ser fra dygtige journalister og kommunikatører. Men det er stadig et værdifuldt værktøj til at løfte kvaliteten af dit arbejde, og komme markant hurtigere i gang.

Får du det op at køre, kan du komme i mål med de første 20% af arbejdet lynhurtigt. Men du skal stadig selv køre resten af opgaven i mål.

AI er stadig primært en hjælper – og ikke en erstatning for mennesker. Men de PR-folk, der formår at integrere AI i deres arbejde, vil stå stærkere i fremtiden.

Hold øje med AI–agenter

OpenAI’s Operator lanceres i 2025, og så får vi adgang til at lave hver vores digitale medarbejdere uden man behøver at kunne skrive kode.

Dermed bliver det måske muligt at automatisere processer såsom medieovervågning, eller få tilsendt daglige rapporter med overblik over aktuelle relevante mediedagsordener for hver kunde, samt forslag til PR-projekter ud fra dem osv. osv.

Vi følger udviklingen tæt og tester de nye muligheder.


Læs mere:

Hvilke medier skal du kontakte?

Hvis du vil vide hvilke medier, du kan sende dit AI-polerede B2B-pressemateriale til, så læs dette indlæg:

Oversigt over erhvervsmedier for professionelle i Danmark: B2B-medier og B2G-medier.

Hvis du har et budskab til en bestemt faggruppe, kan du med fordel gå efter at få omtale i en række af de fag- og branchemedier, der retter sig direkte til faggruppen.


Og er din CEO opmærksom på AI i PR?

Læs her, hvis du vil vide hvorfor CEO’en skal ind over dit AI-genererede pressemateriale.

CEO’en er altid det primære mål for pressens søgelys og personificerer brandet – derfor ejer CEO’en PR-strategien

Vi laver mange PR-projekter sammen med marketingchefer. Og det er fint, for PR kan sagtens spille sammen med marketing og understøtte salget.


Du ville måske også kunne lide